Elektrostatik Toz Boya
Elektrostatik toz boyama solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Fazla atılan boya, kabinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur. Boya geri kazanım sistemi elektrostatik toz boyama teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer.
AVANTAJLARI
- Enerji Tasarrufu:Toz boyanın en önemli avantajlarından birisi boyama kabinine yapılacak hava beslemesinin azlığıdır. Nedeni ise toz boyalar ortam sıcaklığında buharlaşan bileşikler içermediğinden kabine beslenen hava fabrika içinde tekrar kullanılabilir.
- İşçi Tasarrufu:Toz boyalar kullanıma hazır haldedir. Uygulama prosesten önce birçok yaş boyada olduğu gibi herhangi bir solvent ve katalizör ile karıştırılmasına ihtiyaç yoktur. Bu kolaylık,gerekli tesis alanını azaltığı gibi, sıvı boyalarda yeterli pilm özelliklerini sağlamak için kontrolü çok önemli bir değişkenide ortadan kaldırır.
- Yüksek Üretim Verimliliği:Toz boyalarda damlama,akma veya sarkma gibi proglemlerin oluşması imkansız olduğunda hata miktarlarında önemli ölçüde azalma olmuştur. Eğer kürlenme aşamasından önce kötü boyanmış bölgeler tespit edilir ise parça hava tabancası ile boyadan arındırılıp tekrardan boyana bilir. Solvent içirmediğinde ve flash off süresi gerektirmediğinden toz boyalar direk olarak fırına alına bilir. Buna ek olarak flash-off aşaması sırasında oluşabilecek boyanmış parçanın üzerineistenmeyen tanecik veya tozların